breaking news New

Slavnostni govor župana na podelitvi priznanj

Slavnostni govor župana Občine Šoštanj, Borisa Goličnika, na podelitvi priznanj najboljšim športnikom občine Šoštanj, 16. marca 2023.

Spoštovani nagrajenci,  športnice in športniki, športni delavci, gostje…

Vesel in ponosen sem, da vas lahko danes s tega mesta nagovorim kot župan naše lepe občine Šoštanj, ki ima bogato športno preteklost, sedanjost in zagotovo tudi prihodnost. Različni posamezniki, klubi in društva, so s svojim delovanjem in uspehi ponesli ime kraja tudi izven meja naše države in pustili prihodnjim rodovom lepo dediščino. Nekateri naši klubi in društva delujejo že sto let in več, nekateri manj. Daljša, kot je časovnica, več je na njej zabeleženih dogodkov, vzponov, padcev, uspehov, velikokrat pa tudi neuspehov. Pa nič hudega. Iz slednjih se veliko naučimo.

Pomembno je, da vsak klub ali društvo nadaljuje svoje poslanstvo, to pa je poleg tekmovalnosti in doseganja uspehov, združevanje, povezovanje in vzgoja. Šport je, kot vemo, pomemben del vsake družbe. Poleg fizičnega in duševnega razvoja uvaja tudi neke vrste disciplino in ključno vpliva na vzgojo mladih. Zaradi športa se odrekamo gledanju televizije ali posedanju v lokalih, zato je zelo pomemben za mladega človeka. Hkrati pa daje možnost rekreacije in kvalitetnega preživljanja prostega časa tudi tistim, ki jim prinaša majhne osebne zmage. Ukvarjanje s športom v okviru posameznikovih zmožnosti pozitivno vpliva na človeka v vseh življenjskih obdobjih.

Žal je tudi na področju športa marsikaj povezano z denarjem. In žal včasih niso dovolj volja, odrekanje in entuziazem, če ni ustreznega financiranja in podpore. Ob tem igra veliko vlogo ustvarjanje ustreznih pogojev s strani lokalnega okolja.  

Trdim, da je Občina Šoštanj v preteklosti ves čas vlagala tudi v izgradnjo oz. obnovo športne infrastrukture. Mogoče na prvi pogled ne dovolj, a vendarle menim, da je v Šoštanju veliko prostora za športno udejstvovanje. Če seveda posameznik pravilno in v športnem duhu pristopi k temu. Osebno mi je žal, da so se nekateri financerji uspešnih klubov preprosto umaknili in da je iz tega naslova vedno manj sredstev za vlaganje v kader. A tako je več ali manj povsod. Kot vaš novi župan se čutim dolžnega in poslanega, da se po svojih najboljših močeh zavzemam, trudim in pomagam, da bo športna infrastruktura v naši občini ustrezna, financiranje področja športa pa sistemsko, predvsem pa stabilno urejeno.  In tako kot vi, drage športnice in športniki, za dosego vaših ciljev in vaših izjemnih rezultatov vztrajate in se ne predajate, vam na tem mestu obljubljam, da bom tudi jaz vztrajal in se za dosego našega skupnega cilja – to je urejena športna infrastruktura in sistemsko urejeno financiranje športa, tudi jaz ne bom nikoli kar tako vdal.

Naj se v tem svečanem dogodku podelitve in razglasitve nagrajenih športnic in športnikov navežem na ponovni aktivni zagon Športne zveze Šoštanj, ki je bila ustanovljena leta 1996 in trenutno združuje 14 športnih društev. Vesel sem tega in nove energije, ki je s tem zavela. Delovanje ŠZ je pomembno iz več vidikov, predvsem iz vidika povezovanja različnih športnih društev in klubov ter enotno zastopanje športa na lokalni ravni. Poleg tega so občinske športne zveze članice Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, kjer lahko pridobivajo koristne informacije in soustvarjajo razvoj športa na državni ravni. Športna zveza Šoštanj je od leta 2002 do leta 2012 vsako leto pripravila razpis za podelitev priznanj najboljšim športnikom Občine Šoštanj. Po zadnji prireditvi v letu 2017 je torej danes znova priložnost, da vsi iskreno zaploskamo velikim športnim imenom našega kraja. To je zagotovo velika čast za nagrajence, vzpodbuda vsem drugim odličnim športnikom, za kraj in tudi za mene osebno, pa velik ponos.

Naj zaključim. Športni zvezi in vodstvu želim veliko dobrega dela. Vsem mladim in njihovim mentorjem polagam na srce, da je šport umik iz ulice in zdrava mladost. Zahvaljujem se vsem, ki s svojim zgledom motivirate ostale, organizatorjem in vsem danes nastopajočim pa za pripravo čudovitega dogodka.

Vsem nagrajencem pa seveda iskreno in iz srca čestitam in se veselim vseh vaših nadaljnjih uspehov.

 

Hvala lepa.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register