Športnik Šoštanja 2022

ŠZŠ 16. marec, 2023
216
Športnik Šoštanja 2022

Športna zveza Šoštanja je s podporo Občine Šoštanj v četrtek, 16. marca 2023, ob 18h v Kulturnem domu Šoštanj izvedla slavnostno podelitev priznanj za najboljše športnike občine Šoštanj z nazivom ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2022. Osrednji gost prireditve je bil olimpionik Iztok Čop, slavnostni govornik pa župan občine Šoštanj, Boris Goličnik.


ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2022

podelitev priznanj najboljšim športnikom

na območju občine Šoštanj

 

PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA LETO 2022: 

PRIZNANJE za najboljšo športnico-invalidko na območju Občine Šoštanj za leto 2022 je prejela

Tonja Berložnik, članica Plavalnega kluba Velenje

za naslov državne prvakinje v paraplavanju na šolskem športnem tekmovanju ter za nastope na mednarodnih paraplavalnih tekmovanjih na Hrvaškem, Češkem  in v  Avstriji.

OBRAZLOŽITEV: 19-letne Tonje Berložnik ni potrebno posebej predstavljati – lahko bi jo opisali s samo eno samo besedno zvezo – navdihujoče pogumna. In celotna slovenska javnost je ne pozna zaradi njene izjemno redke in težke genske bolezni, zaradi katere ima status invalida, ampak predvsem kot uspešno aktivno plavalko in tekmovalko Plavalnega kluba Velenje, skupine Delfinčki, v kateri trenira pod mentorstvom Katarine Praznik z ekipo neutrudnih prostovoljcev in prostovoljk. Tonja Berložnik je osvojila že kopico odličij – samo v lanskem letu je na  državnem prvenstvu v paraplavanju za mlajše paraplavalce do 19 let v domačem bazenu osvojila dve kolajni – postala je državna prvakinja na državnem šolskem  športnem tekmovanju v paraplavanju, ki je potekalo Kamniku, 1. mesto je osvojila tudi v Zagrebu na paraswiming open, pa v Brnu na Emil Open, tekmovala je še v Zadru, avstrijskem St. Veitu in na Dubrava open na Hrvaškem.

 

PRIZNANJE za športno-tekmovalne uspehe v neolimpijskih športih na območju Občine Šoštanj za leto 2022 je prejel

Tim Vertačnik, član Ribiške družina Paka ŠOštanj

za naslov svetovnega mladinskega prvaka v kastingu ter za 3. mesto na članskem svetovnem prvenstvu v Estoniji.

OBRAZLOŽITEV: Tim je član Ribiške družine Paka in če je leta 2017 v kastingu med mlajšimi selekcijami osvojil  vse, kar se je osvojiti dalo, potem je bilo takšno tudi minulo leto v tekmovalni karieri Tima Vertačnika. Na svetovnem mladinskem  prvenstvu mladih do 23 let  na Madžarskem je v treh tekmovalnih dneh pobral praktično vse lovorike -  Tim se je v vseh disciplinah uvrstil v finalne nastope, a le v dveh ni osvojil medalje, kar je dosežek brez primere. V svoji paradni disciplini muha-cilj je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka, v disciplinah muha daljava, obtežilnik natančnost, muha daljava dvoročno in obtežilnik daljava dvoročno pa  bronaste medalje. V skupni razvrstitvi je v obeh kategorijah  - tako peteroboju kot sedmeroboju osvojil skupno 3. mesto. Tako je skupaj Tim Vertačnik osvojil 7 medalj od možnih 9 in postal najuspešnejši posameznik na svetovnem mladinskem prvenstvu po osvojenih medaljah. Pa to še ni vse – tudi na članskem SP je septembra lani iz Talina v Estoniji prinesel bronasto medaljo.

 

PRIZNANJE perspektivnemu športniku/športnici na območju Občine Šoštanj za leto 2022 je prejela :

Urša Sevčnikar, članica Odbojkarskega društva Šempeter v Savinjski dolini

za nastope v  slovenski odbojkarski reprezentanci U17 in za nastope v prvi ženski odbojkarski ligi.

OBRAZLOŽITEV: Šoštanja si brez odbojkarske tradicije ne moremo predstavljati in tako si brez odbojke svojega življenja ne zna predstavljati tudi Urša Sevčnikar. 17-letna 180 cm visoka velenjska gimnazijka Urša Sevčnikar je v letošnji sezoni igralka OD Šempeter in igra na mestu podajalke, sicer pa izhaja iz šoštanjske odbojkarske šole, saj je bila do letošnje Sezone članica ŽOK Kajuh Šoštanj. Svoje reprezentančne uspehe je Urša dosegla v slovenski izbrani vrsti odbojkaric do 17 let v lanskem letu, saj so varovanke Borisa Klokočovnika v januarskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 17 let pometle s konkurenco, slavile so zmago nad Slovaško ter Avstrijo, v polfinalu so mlade Slovenke prepričljivo odpravile Madžarke, v velikem finalu tekmovanja v Zadru pa so se naša dekleta po hudem boju veselila zmage s 3:2 nad Hrvaško ter se veselila naslova srednjeevropskih prvakinj. Zlato odličje jim je prineslo tudi uvrstitev na julijski EuroVolley na Češkem, kjer so v konkurenci 12 najuspešnejših evropskih reprezentanc osvojile osmo mesto.

 

PRIZNANJE za izjemen športni dosežek v letu 2022 sta prejela: 

odbojkar Jan Klobučar in pomočnik selektorja Zoran Kedačič, člana Slovenske moške odbojkarske reprezentance

za osvojitev 4. mesta na svetovnem prvenstvu v odbojki, ki je potekalo v Sloveniji in na Poljskem

OBRAZLOŽITEV: Verjetno smo vsi spremljali  nepozabni četrtfinale, v katerem je naša moška odbojkarska reprezentanca v nabitih Stožicah s 3:1 v nizih premagala Ukrajince in si prvič v zgodovini priigrala polfinalno vstopnico največjega odbojkarskega reprezentančnega tekmovanja na svetu. Slovenci so se za odličja borili nato v  Katovicah na Poljskem, in kljub porazoma zabeležili zgodovinski uspeh. Slovenska izbrana vrsta je s 4. mestom dosegla enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa in največji uspeh slovenske odbojke. Pri tem sta aktivno sodelovala tudi dva naša občana in sicer Jan Klobučar, igralec na poziciji sprejemalca, ter Zoran Kedačič, pomočnik selektorja.

 

PRIZNANJE za najboljšo športnico Občine ŠOŠTANJ v letu 2022 je prejela:

Anja Mazej, Odbojkarski klub Gorica

za nastope v prvi slovenski ligi, za nastope s slovensko odbojkarsko reprezentanco v srebrni evropski ligi in za nastope na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

OBRAZLOŽITEV: Anja je svojo odbojkarsko  pot začela v petem  razredu v ŽOK Kajuh Šoštanj. V prvem  letniku srednje šole je zamenjala  klub in odšla v OK SIP Šempeter, kjer je trenirala sedem let, v letošnji sezoni 2022-23 pa zastopa barve novogoriškega kluba Gen·i.

Njeno življenje je že od malih nog na vsakem koraku prepleteno s športom, brez športa si ne predstavlja dneva, veliko je za to zaslužna njena družina, ki ji je vedno v oporo, ter prijatelji, na katere se lahko zanese. Ravno starejši brat ji je bil v mlajših letih največji vzor in zato mu je sledila na vsakem koraku. Anja Mazej je bila vseskozi članica mlajših reprezentančnih selekcij, v lanski tekmovalni sezoni je z ekipo SIP Šempeter v prvi slovenski ligi osvojila 4. mesto in je bila statistično  najboljša sprejemalka v prvi državni ligi.

S slovensko odbojkarsko reprezentanco je zastopala RS na mednarodnih tekmovanjih,  v srebni evropski ligi so osvojile tretje mesto,  na kvalifikacijah  za evropsko prvenstvo 2022/23 so s šestimi zaporednimi  zmagami  proti Avstriji, Azerbajdžanu  in Gruziji žensko reprezentanco popeljale tretjič v zgodovini  Slovenije na to prvenstvo, ki bo avgusta letos v Belgiji, Estoniji, ltaliji in Nemčiji,  z dobrimi rezultati si je reprezentanca prislužila tudi nastop v kvalifikacijah za Olimpijske igre v Parizu 24, ki bodo  septembra letos.

 

PRIZNANJE za najboljšega športnika Občine ŠOŠTANJ v letu 2022 je prejel:

Tadej  Mazej, Rokometni klub Celje Pivovarna Laško

za osvojitev naslova klubskih državnih prvakov 2022, nastope v Ligi prvakov ter za nastop s slovensko rokometno reprezentanco na SP na Poljskem in Švedskem.

OBRAZLOŽITEV: Tadej Mazej je 190 cm visok profesionalni igralec rokometa, ki igra na položaju levega krila. Svojo rokometno pot je začel v Šoštanju in nato pri Rokometnem klubu Gorenje Velenje, leta 2020 pa je s Celjem Pivovarno Laško podpisal 3-letno pogodbo.  In če si je Tadej dres Celjanov prvič nadel v sezoni 2020/21, je v tem času  postal eden izmed nosilcev zasedbe srbskega stratega na delu v mestu ob Savinji  Alema Toskića.

Tadej je bil je član vseh mlajših reprezentančnih selekcij, saj je uspešno zastopal barve tako kadetske kot tudi mladinske reprezentance Slovenije. Najodmevnejši reprezentančni uspeh pa je zagotovo prineslo leto 2018, ko je z ekipo osvojil zlato medaljo na EP v rokometu do 20 let.

Tadej Mazej je začel trenirati rokomet v četrtem razredu v Šoštanju ob vzpodbudi velikega rokometnega entuziasta , pokojnega Iva Gagulića, nato je prestopil v RK Gorenje, kjer je ostal enajst let.

V vseh tekmovanjih v sezoni 21/22 je Tadej Mazej dosegel preko 80 zadetkov. V letošnji sezoni z RK Celje Pivovarna Laško nastopa v Ligi prvakov proti najboljšim ekipam v Evropi/na svetu.

Tadej Mazej pa niza uspehe tudi na reprezentančnem parketu – ponosni smo bili ob njegovem doprinosu na minulem SP in mu čestitamo za uvrstitev slovenske reprezentance na EP 2024, saj so si slovenski rokometaši nastopanje že zagotovili z zmagama nad reprezentanco Črne Gore – in Tadej Mazej je prispeval svoj delež na razgretem parketu v Podgorici.

 

 

O ŠPORTNI ZVEZI ŠOŠTANJ IN O PRIREDITVI

Športna zveza Šoštanj (ŠZŠ) je bil ustanovljena leta 1996 z namenom, da povezuje športna društva in klube na območju občine Šoštanj. Ena izmed najpomembnejših aktivnosti zveze je podeljevanje priznanj najboljšim športnikom na območju občine Šoštanj za posamezno leto. 

Klubi in društva, člani Športne zveze Šoštanj (14): Društvo rokometna šola Sebastjana Soviča, Društvo tabornikov Rod Pusti grad Šoštanj, Kegljaški klub Šoštanj, Košarkarski klub Elektra, Namiznoteniški klub Šoštanj, Nogometni klub Šoštanj, Odbojkarski klub Šoštanj Topolšica, Planinsko društvo Šoštanj, Smučarsko skakalni klub Šoštanj, Športno društvo Gaberke, Športno društvo Ravne, Športno društvo Zavodnje, Ženski kegljaški klub Šoštanj in Ženski odbojkarski klub Kajuh Šoštanj.

V začetku januarja je ŠZŠ objavila javni razpis za podelitev priznanj za leto 2022 v naslednjih kategorijah:

·         A priznanje najboljšemu športniku/športnici oz. dvojici;

·         B priznanje najboljši športni ekipi;

·         C priznanje perspektivnemu športniku/športnici;

·         D priznanje perspektivni športni ekipi;

·         E priznanje športnemu trenerju za strokovno delo;

·         F priznanje za športno-tekmovalne uspehe v neolimpijskih športih;

·         G priznanje nadpovprečno uspešnemu članu športnega društva, ki ima stalno bivališče izven Občine Šoštanj;

·         H priznanje športniku-invalidu oz. ekipi športnih invalidov;

·         I priznanje športnemu društvu;

·         J priznanje zaslužnemu športnemu delavcu za organizacijsko delo.

Predloge za posamezna priznanja so lahko podali športna društva, organi ŠZŠ, javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, organi Občine Šoštanj, druge organizacije in posamezniki. Rok za oddajo predlogov je bil 15. februar in v roku je bilo oddanih kar 19 predlogov za prejemnike priznanj.

Izbor prejemnikov priznanj za leto 2022 so opravili člani Strokovnega odbora Športne zveze Šoštanj: odbojkarica Jasna Šumnik (vodja), paralimpijka Jolanda Belavič, rokometaš Sebastjan Sovič, nogometaš Andrej Goršek in košarkar Vladimir Rizman.

V programu in pri izvedbi prireditve ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2022 so sodelovali:

  • osrednji gost: Iztok Čop, olimpionik in najboljši slovenski veslač  
  • slavnostni govornik: Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj,
  • scenarij in povezovanje: Mojca Ažman Juras,
  • predstavniki mlajših selekcij iz Košarkarskega kluba Elektra, Nogometnega kluba Šoštanj, Ženskega odbojkarskega kluba Kajuh in Društva rokometna šola Sebastjana Soviča,
  • učenci glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje:
    • Martin Krt, Toš Hugo Tajnik, Mark Podlesnik, Janez Matevž Atelšek, Nuša Berložnik in Jan Rožič (mentor: Davor Plamberger),
    • trobilni ansambel (mentor Mitja Škorjanc) in 
    • Vid Rožič (mentorica: Joanna Blejwas).
  • pevec Denis Trap,
  • metal band Inmate,
  • multimedijska predstavitev: Tilen Rotovnik,
  • snemanje prireditve: Peter Vrčkovnik,
  • fotografiranje: Valter Kolar,
  • dekoracija odra: cvetličarstvo Domen Potočnik,
  • tehnična podpora: Nace Serdinšek (Zavod za kulturo),
  • izvedba pogostitve: Športno društvo Ravne.

 


https://sportna-zveza-sostanj.org/novice/proglasitev-sportnikov-2022-2023-06-18

Fotogalerija

Iskanje