Športnik Šoštanja 2023

ŠZŠ 16. marec, 2024
1968
Športnik Šoštanja 2023

Športna zveza Šoštanja je s podporo Občine Šoštanj v četrtek, 14. marca 2024, v Kulturnem domu Šoštanj izvedla slavnostno podelitev priznanj za najboljše športnike občine Šoštanj z nazivom ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2023.


ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2023
podelitev priznanj najboljšim športnikom na območju občine Šoštanj


Športna zveza Šoštanja je s podporo Občine Šoštanj v četrtek, 14. marca 2024, v Kulturnem domu Šoštanj izvedla slavnostno podelitev priznanj za najboljše športnike občine Šoštanj z nazivom ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2023.

Osrednji gost prireditve je bil vrhunski alpinist, športni pedagog in pisatelj Viki Grošelj, povezovala pa jo je Mojca Ažman Juras. Na prireditvi sta nastopila domačina, pevec Til Čeh in mojster kolebnice Miro Gavrič.

Župan občine Šoštanj, Boris Goličnik, je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je ukvarjanje s športom izrednega pomena za vse generacije. Pa naj bo to šport na najvišji kakovostni ravni ali rekreacija s prijatelji. Predvsem pa je izpostavil pomen ukvarjanja s športom za mlade. Kot je dejal, je to zagotovo naložba za prihodnost.

 

PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA LETO 2023:

 

PRIZNANJE za najboljšega športnika na območju Občine Šoštanj za leto 2023 je prejel


Tadej Mazej (Rokometni klub Celje Pivovarna Laško)


za osvojitev naslova klubskih državnih in pokalnih prvakov, nastope v evropski Ligi prvakov ter nastope s slovensko rokometno reprezentanco.

OPOMBA: ker je bil Tadej Mazej zaradi reprezentačnih obveznosti odsoten, je priznanje prevzel njegov oče Jožef Mazej.

TADEJ MAZEJ je profesionalni igralec rokometa, ki igra na položaju levega krila. Svojo rokometno pot je začel v Šoštanju, nato je prestopil v RK Gorenje, kjer je ostal enajst let, leta 2020 pa se je preselil k najtrofejnejšemu slovenskemu klubu Celje Pivovarna Laško.  In če si je Tadej dres Celjanov prvič nadel v sezoni 2020/21, je v tem času  postal eden izmed nosilcev zasedbe srbskega stratega na delu v mestu ob Savinji  Alema Toskića.
Tadej je bil je član vseh mlajših reprezentančnih selekcij, saj je uspešno zastopal barve tako kadetske kot tudi mladinske reprezentance Slovenije. Najodmevnejši reprezentančni uspeh mu je zagotovo prineslo leto 2018, ko je z ekipo osvojil zlato medaljo na EP v rokometu do 20 let.
Več kot uspešna pa je bila za Tadeja Mazeja tudi lanska sezona. V letu 2023 je s celjskimi rokometaši osvojil naslov - državnega prvaka, naslov pokalnega prvaka Slovenije ter superpokalno lovoriko, uspešno je igral v najmočnejši rokometni ligi – evropski Ligi prvakov ter nizal vidne zmage in uspehe s slovensko reprezentanco, s katero je na lanskem januarskem svetovnem prvenstvu osvojil 10., na nedavnem evropskem pa 6. mesto. Na podlagi športnih rezultatov, pozitivne osebnosti ter vzgleda mladim rokometašem ŠZŠ Tadeju Mazeju že drugič zapored podeljuje naziv najboljši športnik Občine Šoštanj.  

 

 

PRIZNANJE za najboljšo športno ekipo na območju Občine Šoštanj za leto 2023 je prejela

članska ekipa Odbojkarskega kluba Šoštanj Topolšica


za uspešne nastope v 1. B slovenski odbojkarski ligi.

Največji uspeh so odbojkarji OK Šoštanj Topolšica dosegli v sezoni 2003/04, ko so osvojili naslov DP; leto kasneje so bili  podprvaki, še leto za tem pa tretji najboljši o. klub v državi. Takrat so uspešno zaigrali tudi v evropskem pokalu Top Teams in se merili z največjimi evropskimi klubi. V vseh teh letih poleg uspešne članske ekipe skrbijo tudi za vzgojo mladih odbojkarjev, v klubu se okrog sto mladih druži, trenira in tekmuje v  kar v sedmih mlajših selekcijah.
V lanski sezoni je članska ekipa OK Šoštanj Topolšica pod vodstvom trenerjev Deana Stojanova in Roberta Kugovniča nastopala v 1B. državni odbojkarski ligi in je po rednem delu tekmovanja – šoštanjski odbojkarji so v 21 tekmah priborili 13 zmag – zasedla odlično drugo mesto na lestvici in si priborila dodatne kvalifikacije za vstop v 1.A. odbojkarsko ligo. V dodatnih kvalifikacijah jih je čakala prvoligaška ekipa Fužinar in več sreče so na tretji, odločilni tekmi imeli slednji, a  članska ekipa OK Šoštanj Topolšica je na dobri poti, da zastavljeni cilj uresniči v bližnji prihodnosti.

 

PRIZNANJE športnemu trenerju za strokovno delo je prejel


Dejan Tomazini (Društvo Rokometna šola Sebastjana Soviča)


za dolgoletno uspešno in strokovno delo z igralci mlajših selekcij ter za sodelovanje pri vodenju ženske rokometne reprezentance Slovenije.

DEJAN TOMAZINI je rokometni trener 2. stopnje, v slovenskem prostoru znan kot dolgoletni uspešni športni delavec, sprva v ženskem klubskem in reprezentančnem rokometu, zadnjih 12 let pa je prizadevni rokometni trener otroških selekcij v Društvu Rokometna šola Sebastjana Soviča. Z mladimi rokometaši usvaja motorična in tehnična znanja za kvaliteten prehod z mini rokometa na tekmovalni nivo te nacionalno uspešne športne panoge. S svojimi ekipami sovic tekmuje in se redno uvršča na visoka mesta v državnem prvenstvu. Mladi športniki ga spoštujejo in mu sledijo, saj je strog, dosleden, strokoven, hkrati pa razumevajoč tvorec ekipnega duha in športnih uspehov. Dejan Tomazini je stalni in nepogrešljivi član rokometne šole Sebastjana Soviča in s svojim strokovnim delom tlakuje pot rokometnega razvoja v Šoštanju in okolici.

 

 

PRIZNANJE za športnika-invalida za leto 2023 je prejel  


Marko Pokleka (Odbojkarski klub Šoštanj Topolšica in ekipa SIP Šempeter)


za naslov državnih prvakov v odbojki sede in za uspešno igranje s para reprezentanco Slovenije v odbojki sede.

Šoštanja si brez odbojkarske tradicije pač ne moremo predstavljati. Tudi letos sta z odbojko povezani kar dve priznanji v Občini Šoštanj.  Z njo pa je neločljivo povezan tudi MARKO POKLEKA, ki se je po igralski karieri v OK Šoštanj Topolšica posvetil trenerskemu delu in tako pri moški kot ženski odbojki aktivno deluje v različnih vlogah – od trenerske do sodniške.
Svojo aktivno športno pot pa Marko Pokleka po poškodbi kolena in kar 8 operacijah od leta 2017 več kot uspešno nadaljuje v sedeči odbojki in je bil v preteklem letu izbran za najboljšega paraodbojkarja Slovenije, ta naziv je OZS lani podelila prvič.
Marko Pokleka, ki ga na igrišču odlikujeta predvsem nepopustljivost in neustavljiva energija, se je v letu 2023 s slovensko reprezentanco v sedeči odbojki veselil bronaste kolajne v srebrni ligi narodov, z izbrano vrsto pa je nastopil tudi na evropskem prvenstvu divizije A.
Uspešno je odigral tudi klubsko sezono in je s svojo ekipo iz Šempetra v Savinjski dolini tekmovanje v letošnji evroligi zaključil na šestem mestu, konec leta pa je na zaključnem turnirju na Koroškem osvojil še tretji zaporedni naslov državnega prvaka v odbojki sede. Marko Pokleka je tako tudi edini v Sloveniji, ki se lahko pohvali z naslovom državnega prvaka v klasični kot sedeči odbojki.

 

 

PRIZNANJE nadpovprečno uspešnemu članu športnega društva, ki ima stalno bivališče izven Občine Šoštanj, je prejel


Stane Breznik (Košarkarski klub Elektra Šoštanj)


za osvojen naslov evropskih in svetovnih prvakov v veteranski košarki.

STANE BREZNIK se je s košarko srečal takoj, ko se je leta 69 priselil v Šoštanj, že 3 leta kasneje pa je kot 14-letnik uspešno zaigral v članski ekipi z vzpodbudo takratnega trenerja Matjaža Natka, ki je imel na Stanetovo športno pot pod koši odločilen vpliv. Stane Breznik je kmalu postal član prve Elektrine peterke, ki je takrat vseskozi igrala v 1. in 2. slovenski ligi, in tako zaznamoval njeno uspešno pot kar 18 sezon, vse do leta 1989. Leta 1977 se Stane posebej rad spominja, takrat  je kot posojeni igralec Elektre skupaj s Pipanom, Hauptmanom in Tovornikom z ekipo Celja, pod taktirko Zmaga Sagadina sodeloval na jugoslovanskem mladinskem državnem prvenstvu v Sarajevu in  osvojili državni naslov, kar je bil za tiste odlične čase jugoslovanske košarke izjemen uspeh.
S prenehanjem aktivnega igranja pa Stane Breznik košarke ni zapustil, od leta 2007 se redno udeležuje veteranskih prvenstev pod koši po vsem svetu z različnimi ekipami, ki predstavljajo reprezentanco Slovenije. Tako ima doma zbirko kolajn vseh žlahtnosti z evropskih in svetovnih prvenstev veteranov, lani pa je dodal dve najbolj prestižni – v kategoriji 65+ je na  Portugalskem s portoroško ekipo postal evropski prvak in z ekipo Štajerske 60+ avgusta lani v Argentini svetovni prvak.

 

PRIZNANJE zaslužnemu športnemu delavcu za organizacijsko delo prejme


Vinko Pejovnik (Planinsko društvo Šoštanj)


za življenjsko delo na področju športa in za velik prispevek k razvoju planinstva v občini Šoštanj.

 

Kdorkoli je povezan s Šoštanjem ali planinarjenjem v okolici  zadnje ¾ stoletja mu VINKA PEJOVNIKA ni potrebno posebej predstavljati. Vinko je aktivni član Planinskega društva Šoštanj že več kot 7 desetletij,  že kot mlad planinec je sodeloval pri gradnji Andrejevega doma na Slemenu, kasneje pa je opravljal številne društvene funkcije, dolga leta je bil član upravnega odbora, načelnik mladinskega odseka, načelnik markacijskega odseka, predsednik nadzornega odbora in praporščak, dva mandata pa je bil tudi predsednik društva. Poleg tega je več kot štirideset let prostovoljno opravljal delo planinskega vodnika ter na ta način gore ter rekreacijo v naravi približal mnogim generacijam šoštanjskih ljubiteljev narave -  nazadnje je vodil vsakomesečne  skupine starejših planincev z imenom Polžeki. Planinske poti so največji športni objekt v naravi in Vinko Pejovnik je kot markacist več kot 30 let vzorno skrbel za urejenost planinskih poti v okolici Šoštanja. Za svoje uspešno delo v planinski organizaciji je že prejel mnoga priznanja, med njimi plaketo občine Šoštanj v letu 2003 ter leta 2019 najvišje priznanje, ki ga Planinska zveza Slovenije podeljuje posameznikom, to je svečana listina. Prejšnji teden pa mu je Planinsko društvo Šoštanj za njegov izjemni prispevek k razvoju planinstva v Šaleški dolini podelilo naziv častni član.

 

Povezovalka prireditve, Mojca Ažman Juras v razgovoru z osrednjim gostom, alpinistom Vikijem Grošljem

 

V programu in pri izvedbi prireditve ŠPORTNIK ŠOŠTANJA 2023 so sodelovali:

  • osrednji gost: Viki Grošelj, vrhunski alpinist, športni pedagog in pisatelj
  • pozdravni govor: Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj,
  • povezovanje prireditve in obrazložitve prejemnikov priznanj: Mojca Ažman Juras,
  • pri podelitvi priznanj so sodelovali igralci mlajših selekcij iz Odbojkarskega kluba Šoštanj Topolšica, Društva rokometna šola Sebastjana Soviča, Košarkarskega kluba Elektra, Nogometnega kluba Šoštanj, Ženskega odbojkarskega kluba Kajuh in Twirling kluba Šoštanj.
  • pevec Til Čeh,
  • mojster kolebnice Miro Gavrič,
  • multimedijska predstavitev in snemanje prireditve: Tilen Rotovnik,
  • snemanje izjav prejemnikov priznanj: Peter Vrčkovnik,
  • fotografiranje: Ema Škruba,
  • dekoracija odra: cvetličarstvo Domen Potočnik,
  • tehnična podpora: Nace Serdinšek (Zavod za kulturo),
  • izvedba pogostitve: Športno društvo Ravne.

Fotogalerija

Iskanje